Padavėjas - barmenas

Padavėjas-barmenas aptarnauja įvairaus amžiaus klientus, pataria ir paaiškina, kaip išsirinkti norimus patiekalus bei prie jų tinkamus gėrimus, juos patiekia lankytojams, serviruoja stalus salėje ar prie baro. Jis moka sudaryti valgiaraštį, įvairiais būdais serviruoti stalus, papuošti juos gėlių puokštėmis. Parenka indus, įrankius, patiekia valgius, parenka gėrimus ir juos patiekia, paruošia ir patiekia kokteilius. Priima atskirus užsakymus, organizuoja įvairius pobūvius ir jų metu aptarnauja lankytojus. Gamina nesudėtingus patiekalus ir gėrimus. Priima produktus ir tinkamai juos laiko, apskaičiuoja indų, įrankių, patiekalų kiekį, sudaro prekių apyskaitą. Tvarko įvairius materialinių vertybių ir pirminius finansų apskaitos dokumentus. Padavėjas-barmenas dirba privačiose ir visuomeninėse viešojo maitinimo įstaigose (restoranuose, kavinėse, baruose, viešbučiuose, užkandinėse ir pan.). Dirba įvairiais maisto ruošimo technologiniais įrenginiais ir prekybine įranga. Dėl intensyvaus ir nuolatinio bendravimo su įvairaus amžiaus klientais jam reikia turėti specifinių psichologinių ir fizinių savybių. Darbo laikas dažnai būna nenormuotas, tenka dirbti pamainomis, naktimis, švenčių dienomis.

Padavėjas barmenas turi:

  • gebėti savarankiškai paruošti prekybos salę ir barą lankytojams aptarnauti,
  • sudaryti valgiaraščius ir kainoraščius,
  • rekomenduoti patiekalus,
  • greitai gaminti nesudėtingus patiekalus ir gėrimus (kokteilius),
  • aptarnauti lankytojus pobūvių, priėmimų ir švenčių renginių metu,
  • mokėti pateikti maistą ir gėrimus į viešbučių kambarius,
  • užsakyti ir priimti prekes, nustatyti jų kokybę,
  • naudotis technologiniais įrengimais bei elektroniniais kasos aparatais,
  • atsakingai sudaryti technologines bei kalkuliacinę baro patiekalų ir gėrimų korteles ir jomis naudotis,
  • įvertinti verslo aplinką,
  • naudotis informacinėmis technologijomis,
  • žinoti patiekalų ir gėrimų (kokteilių) ruošimo technologijas, receptus, klientų aptarnavimo pagal etiketą taisykles, statų serviravimo tipus, darbų saugos ir higienos normų reikalavimus, prekių kokybės reikalavimus,
  • mokėti dirbti su maisto ruošos ir baro technologiniais įrengimais, serviruoti stalus ir aptarnauti lankytojus, organizuoti savo darbą. 

Padavėjui-barmenui būtinos šios asmeninės savybės: atsakingumas, greita reakcija, ištvermė, vikrumas, tvarkingumas, gera judesių koordinacija, maloni išvaizda. Padavėjo-barmeno darbą sunku sėkmingai dirbti lėto suvokimo, sergantiems epilepsija, sutrikusios klausos, regos, kalbos ar judesių asmenims.

Baigęs profesinę mokyklą specialistas gali dirbti padavėju, barmenu viešo maitinimo įmonėse. Profesinė kvalifikacija keliama darbo vietoje ir seminaruose. Iniciatyvus, verslus padavėjas, barmenas gali įsteigti individualią viešojo maitinimo ar kitą aptarnavimo sferos įmonę. Gali studijuoti aukštojoje mokykloje, baigęs ją eiti aukštesnes pareigas.

misc-9
misc-12 misc-13 misc-14
misc-15 misc-16 misc-17